Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ziekenhuis Geel organiseert Retrocafé op Werelddag Dementie

Ziekenhuis Geel

Op 21 september is het Werelddag Dementie. Deze dag vragen we extra aandacht voor dementie, waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm is. Het thema van dit jaar was “samen aan tafel”.

Daarom organiseerden de geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel een Retrocafé. De dagzaal van het geriatrisch daghospitaal werd voor een namiddag omgetoverd tot een gezellig café uit de jaren ’60-’70 met hulp van retro & vintage winkel Expo 58 uit Geel.

Een gezellige namiddag

Op 21 september organiseerden de geriatrische diensten van Ziekenhuis Geel een Retrocafé voor hun patiënten en familieleden. De dagzaal van het geriatrisch daghospitaal werd die namiddag omgetoverd tot een gezellig café uit de jaren ’60-’70, mede dankzij de hulp van Expo 58, een winkel vol oude en nieuwe schatten in Geel.

Al enkele jaren organiseren we iets op de Werelddag Dementie. Dit jaar wilden we echter iets groters doen dus staken we de koppen eens bij elkaar en kwamen we op het idee van een Retrocafé. Een gezellige manier om onze patiënten hun dag op te fleuren én om dementie extra onder de aandacht te brengen.” zegt An Bosch, ergotherapeut dienst geriatrie Ziekenhuis Geel.

Tussen 14u en 16u konden de patiënten genieten van een lekker tasje koffie en bijhorende zoetigheden. “Mensen met dementie zijn betere te activeren door alle zintuigen in te zetten bij activiteiten en contacten. Met de zeemzoete wafelgeur proberen we bijvoorbeeld vroege herinneringen terug oproepen.” legt dr. Valérie Van Ouytsel, geriater Ziekenhuis Geel, uit. Om de sfeer helemaal af te maken en de zintuigen maximaal te prikkelen, konden de “cafégangers” gezelschapsspelletjes van vroeger spelen en meezingen met de muziek van toen. Ook waren er een aantal kindjes aanwezig.

We wilden graag kinderen bij het Retrocafé betrekken omdat uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat interacties tussen kinderen en oudere mensen voor beide partijen positief zijn: de ouderen worden terug naar hun jeugd gedragen en het is tegelijkertijd goed voor de ontwikkeling van het kind. Beide partijen leren uit de interacties en het is voor zowel de kinderen als de ouderen een emotioneel positieve ervaring. Kinderen zijn bovendien vaak verrassend creatief en spontaan in hun omgang met mensen met dementie.” vertelt dr. Valérie Van Ouytsel, geriater Ziekenhuis Geel.

Warme zorg bieden

De dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel is een snel groeiende dienst met momenteel twee verblijfsafdelingen. De dienst is typisch een acute verblijfsafdeling waar diagnose stellen, multidisciplinair samenwerken, behandelen en revalideren vanaf dag één centraal staan.

Dit houdt in dat een patiënt door een multidisciplinair team van artsen, verpleegkundigen, paramedici en sociale dienst in zijn totaliteit beoordeeld wordt met de nadruk op functionaliteit en herstel van zelfredzaamheid. Het is de bedoeling om patiënten zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te houden.

De zorg voor de geriatrische patiënt is complex: kleine gebeurtenissen kunnen vaak een grote invloed hebben op het ziekteverloop en kunnen leiden tot onnodig functieverlies, wat hen kwetsbaar maakt. Bovendien krijgen geriatrische patiënten niet altijd de zorg die ze verdienen. Ze worden vaak gediscrimineerd en de zorg is te vaak niet aangepast aan hun noden en behoeften. 

Leeftijdsdiscriminatie is daar één oorzaak van, de ongenuanceerde beeldvorming over geriatrie een andere.  “Op de dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel willen we daarom vooral warme zorg bieden, aandacht geven aan de familiale omkadering en een actieve bijdrage van de mantelzorger stimuleren. De geriatrische patiënt wordt zowel individueel als integraal benaderd in al zijn zorgnoden van opname tot ontslag.” vertelt dr. Julie de Bellefroid, geriater Ziekenhuis Geel.

Een ouderenvriendelijk ziekenhuis

Op de dienst geriatrie van Ziekenhuis Geel werd de voorbije jaren hard ingezet op dementievriendelijke zorg, en in uitbreiding daarvan ouderenvriendelijke zorg. Zo werd er een Moodboard ontwikkeld, mantelzorgers meer actief betrokken, de Sint schonk twee interactieve robotkatten aan de dienst en op spoed werd de Fast Track Geriatrie ingevoerd om de doorstroomtijden naar de afdeling te beperken.

Daarnaast volgden drie geriatrische verpleegkundigen de opleiding tot “referentiepersoon dementie”. Dit is een professionele hulpverlener in de zorgsector die zich engageert om in de eigen werksetting de kwaliteit van de begeleiding van en de zorg voor personen met dementie en hun omgeving te bevorderen. Referentiepersonen zijn de ambassadeurs van mensen met dementie in hun organisatie.

Jaarlijks zien wij een procentuele stijging van het aantal ziekenhuisopnames van mensen met dementie in Ziekenhuis Geel. Een dementievriendelijk ziekenhuis, en bij uitbreiding een ouderenvriendelijk ziekenhuis, worden is een ambitieus project.

Vrijwel alle diensten en functies binnen het ziekenhuis zijn er bij betrokken: van een warm onthaal met dementiekundige vrijwilligers, over een prikkelarme box op spoedgevallen, tot de persoonsgerichte aanpak op de afdeling.. Naast een goede lichamelijke zorgverlening, vragen mensen met dementie een dementiespecifieke benadering die onrust voorkomt en focust op menswaardigheid. “Oud” of the box denken is dus de boodschap !” benadrukt dr. de Bellefroid.

Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel

Ziekenhuis Geel

Deel dit artikel